sobota 24. listopadu 2012

Barcelona: 2. den


Pro ty co hledají 1. den, tak ten není. První den jsem přiletěl, trochu se prošel po městě a poměrně brzo zaleh - potřeboval jsem se vyspat. Dnes budu asi opět dospávat deficit. Jinak se omlouvám za svůj handicap špatné konstrukce češtiny.

Barcelona a Antoni Gaudí

Dnes jsem absolvoval 6hoddinovou tůru po Barceloně s průvodcem (něco jako Barcelona Highlights Tour od Barcelona Guide Bureau). První část se týkala architektury Gaudího. Křižovali jsme ulice novějšího centra luxusním autobusem typu coach a ukazovali si jeho díla. Poté jsme se vydali do zahrad nad městem. Průvodkyně Ana nám vysvětlila, že zde Gaudí pro továrníka Güella 14 let připravoval satelitní městečko. V té době na to ale společnost nebyla připravena a tak projekt ztroskotal. Později dědicové prodali celý objekt městu a to zde otevřelo park (dnes UNESCO).

Takovýdle autobus typu coach nás vozil. V podstatě do něj namíchají 3 tůry (vždy po dvou).


Gaudí: Casa Baltó

V Parku Güell byly navrženy silnice v duchu secese. Silnice je vyvýšená na kmenech stromů. Obrácené pyramidy tvoří koruny stromů. V zábradlí rostly květiny





Nebáli by jste se, že vám spadne šutrák na hlavu?

Park Güell to je funkce, krása a recyklace. Tohle je místo pro setkávání lidí s nádherným výhledem na město a moře.
Unavený se posadí a sklouzne na příjemně tvarované opěradlo. Celé to hezky chladí.

Zde možno vidět, co se myslí pod pojmem recyklace. Celá ta nádhera je tvořená roztřískanými talířky, hrnky a lahvemi (třeba od piva).

Takže nahoře je místo pro setkávání, dole tržiště a hřiště pro děti. Když prší voda protéká skrz sloupy, kde ji písek filtruje a čistí. Voda je použita do fontánky na přístupovém schodišti. Toto vše vytvořeno na počátku minulého století.
Typický obrázek, vypadá jak německý domeček pro skřítky.

Po krátké přestávce pokračujeme ke kostelu Svaté Rodiny (Sagrada Familia). Tohle dílo Gaudí začal, ale jelikož ho přejela tramvaj, tak již nedokončil. Ono to ale stále pokračuje z darovaných peněz a jednou v budoucnu se celá otevře. Gaudí zde zastával názor, že je třeba stavit tak, aby to bylo atraktivní - tzn. postavit kus až k věžím, aby lidé měli na co koukat a dávali peníze na stavbu. A tak se chaoticky staví. Respektive ono to není chaotické, ale sleduje to život Krista, který vnějšek katedrály zachycuje. Plánovaný rok dostavby 2026.





Vnitřek je oproti vnějšku chudší. Představuje les ráje. Gaudí se inspiroval gotikou, ale nelíbily se mu nosné oblouky a tak je nahradil stromy, které se naklánějí různými směry. To umožňuje unést těžkou střechu korun stromů. Navíc každý sloup je z jiného materiálu, má různou funkčnost a různý význam. Ne všechno stihl Gaudí navrhnout a tak se dnes osazují vitráže "na žádné téma" a vršek zůstane s čirýmy skly, aby do katedrály vstupovalo světlo.

Koruny stromů s větvemi

Vitráž vzniklá volným složením





Park Montjuïc

Park Montjuïc, vlastně čtvrť Montjuïc, je velmi zajímavé místo nacházející se na návrší jihozápadně od centra. Je věčně zelené - tady nemrzne - s nádherným výhledem na město a přístav (ono bohatství Barcy, Barceloneta, barca - loď) bude odvyslé i od obchodu. My jsme zde zastavili se na tento výhled podívat a dále pokračovali k olympijskému stadionu a do španělské vesnice.

Dát 60letýmu dědovi do ruky mobil - mňo!

Jak může být obyčejný beton hezký

A když se přidá pár koleček, tak vznikne motýl. Nevím čí ta kolečka jsou, ale místní umělci jich měly vždy mnoho. Ne o jedno navíc, ale o mnoho navíc: Gaudí, Tapies, Miro, Picaso, Alzamora, Ponc...


Španělská vesnice

V této vesnici jsme dostali asi hodinu čas. Nachází se zde kopie nejzajímavějších baráků ve Španělsku. Taková naše Zlatá ulička. Já si to radši objedu po svém. Nicméně jsem zde objevil zajímavou galerii.

Nadace Fran Daurel

Ve Španělské vesnici jsem objevil zajímavou galerii. Mají mnoho významných děl katalánských umělců. Řekněme, že  Barcelona je městem kultury  a umění. Je tu nepřeberné množství galerií a muzeí a tahle malá galerie mi teda přijde na svůj význam trochu zapadlá. Ve španělské vesnici bylo poněkud mrtvo a do galerijního shopu se nelze dostat bez zaplacení 11 EUR. Bohužel v době mé nepřítomnosti byl zavřený. Ale pro taková díla jako Ďáblův most se člověk musí prostě vrátit.

Ostatní

O co jsme ještě zakoply po cestě. A o co jsem zakopl já při své procházce po Las Ramblas.

Má ho Berlín, má ho Paříž, musí ho mít i Barcelona.
Vypadá to jak parlament, ale je to galerie umění
Od roku 2010 jsou býčí zápasy zakázany. Tudíž nákupní centrum.
Všchni na břehu moře, Rambla del Mar



Bonusy

Rozdíl mezi ČR a některými zeměmi je v tom, že můžete spoustu věcí fotit, aniž by za Vámi přiběhl křečovitý hlídač a začal na vás štěkat, že to nesmíte a že musíte dál apod. Tahle česká připosranost a křečovitost se mi vůbec nelíbí! (Sagrada Familia)
Sagrada Família: tohle jsou dveře do kostela a má to být ukřiˇžování a tydlety věci. Stálo by to za bližší prozkoumání.
Sagrada Familia: tenhle beton bude jednou hlavní vstupní fasáda.

Pro Jarku: Detaily venkovních plastických dekorací. Jinak na výrobu modelů zde již mají 3D tiskárny. Sagrada Familia.
 
Park Güell: že by secesní bosáž? A je to vůbec secese? Průvodkyně říkala modernist. Jinak to s tou bosáží mi připomíná mé studia na VŠ, kde nás někteří vyučující nutili nemyslet a roboticky opakovat u zkoušek přednášky.
Pro Aktrona: podívej, na přechodu pro chodce je na pásu vyhrazeném pro bus, takový hezký rudý označník. Když tě tam přejede autobus, tak tě ani nenajdou.

Pro Juana: Fascinující, asparágus si tu roste, jako by se v zimě nechumelilo!


Co dál?

Zítra mě čeká Montserrat, na to se opravdu těším.


Žádné komentáře:

Okomentovat