pátek 28. září 2012

Šašek současnosti


Šašek současnosti může být člověk s hysterickým zpracováním osobnosti. Na první pohled ho nepoznáte, ale jakmile zjistí, že je Váš, sundá masku a začne se projevovat ve své přirozenosti. Ta vychází z nedospělosti. Je jedno, jestli mu je 5, 15, 15, nebo 55 - duševně je takový člověk nedospělí, nepřebírá za sebe odpovědnost. Často má také malé sebevědomí. V podvědomí se mu ukrývá konflikt, nebo trauma, které mu tam kdysi dávno zapadlo, protože ho nezvládl vyřešit. Svůj konflikt pak řeší teatrálním chováním, které ale nikoho nezajímá, až obtěžuje. Proto se lidé od něho odvrací. A on stále hledá nové a nové a snaží se stejným způsobem prosadit. Teatrální chování se mu stává bludným kruhem.

Po čase soužití s takovým člověkem si člověk říká, ale vždyť ten člověk se chová jak malé dítě. Těká od věci k věci, musí být středem pozornosti. Pokud není, je smutný a vyhledává společnost, kde by se mohl předvádět a upoutat na sebe pozornost. Nedá se s ním normálně diskutovat, jeho projevy a to co říká, nejsou myšleny vážně, jsou tu jen proto, aby na sebe upoutal pozornost. Ale to nikoho nebaví. S dítětem se také nedají řešit vážná témata.

Pokud s takovým člověkem soužijete a našli jste si odstup, aby vás nevysával, tak jako někdy malé děti berou energii svým rodičům, říkáte si občas dnes ne, dnes nepotřebuji bavit. Jednou za čas to ale vyhledáváte a sami voláte a v duchu si říkáte "šašku, bav nás!". A šašek ochotně přichází, protože to je jeho role za tu má přízeň svého krále a hlavně je středem pozornosti. Když se povznesete na věc, tak se tomu i smějete. Protože nic jiného se s tím už nedá dělat. Smějete se tomu handicapu, tomu teatrálnímu šílenství. Všichni se smějí. Takový lidé se vlastně chovají tak, že si koledují o to, aby se dělali vtipy o nich a všichni se jim smáli. Často jsou to vtipy hrubé a agresivní a oběť se nemusí cítit dobře, přesto je to stále víc než nic a tak to oběť snáší. A vy si marně říkáte, proč se s jinými zasmějete zcela neškodným věcem, ale s tímhle člověkem to nejde - lze se mu jen smát a on se jakoby nadouvá, že je středem pozornosti.

Šašek, kašpárek, pimprle, bavič - to je několik z historických a současných názvů pro osobu, která bavila panstvo, či nyní baví širší vrstvy. A byly to možná i fyzicky retardovaní lidé, co se objevovali na dvorech panstva a bavily svojí retardací šlechtu. Ale mohla to být i retardace psychologické ve smyslu teatrální zpracování konfliktu.

Jak se šaška zbavit


Může se stát, že po čase už budete vašim známým šaškem unaveni. Ač je to dospělí člověk a moc rádi byste se s ním normálně bavili - ono to ale nejde. Někdy mu to i upřímně řeknete, ale on si to nepřizná. Tak to s lidmi je - chrání si svoji osobnost. Na něco špatného se svým Já si musí přijít sami - sami musí nabýt pochybnost, že něco není v pořádku. No ale popravdě, když Vás to bude obtěžovat, tak s takovým člověkem po čase ukončíte kontakt sami, nebo si ho budete dávkovat. Pro někoho to může být těžké říct, někomu ať dá pokoj - nečekejte, že se začne chovat jinak, či vás jen tak nechá být. Pramení-li teatralita z výše uvedeného psychologického problému - takoví lidé mají málo kamarádů. A sami si stěžují, že je pořád někde odstrkují a že se jim nikdo nechce otevřít srdcem. Sami nemají dobré vztahy a někdy spadávají k nadměrné konzumaci alkoholu a drogám. Tomu se ale nemůžeme divit. Je to ochrana nás normálních se takovým lidem neotevřít, ono se to vlastně ani nedá.

Chci tím říct, že odejít od šaška ve vztahu může být těžké. Ten člověk Vás nebude chtít pustit, nebude chápat, proč ho opouštíte. Přesto se zde nebavíme o psychopatech, kteří by se Vám mstili. Bavíme se o nemocných jediných, které můžete asertivně odmítnout. Může to vypadat jako odkopnutí šaška, který dohrál svou úlohu, ale je to o tom říci si co já chci a co mi vadí a co pro to udělám. Postupem času jste třeba zjistili, že ten člověk je dost bezcitný a myslí jen na sebe. Je logické, že s tím člověkem nechcete nic mít a chcete se distancovat. Takže k tomu přistupte racionálně a sebevědomě.

Jak šaška vyléčit


Je hezké mít svého šaška, ale dnes už to není moderní. Může Vás napadnout, že byste rádi svému šaškovi pomohli vyřešit konflikt a dospět. Rádi byste ho vysvobodili z bludného kruhu. To ale může jen on sám, protože jen on sám si musí uvědomit, že je problém v něm samém, začít ho hledat, vyřešit a naučit se jinému chování. To je dlouhá cesta, která může trvat roky a nemusí se nikdy povést. Hysterici totiž většinou vidí problém v druhých a problému na své straně se brání jak čert kříži.

Přesto k tomu můžete přispět neustálým postrkováním správným směrem. Je to dlouhá cesta s nejistým výsledkem. Nicméně výsledné léčení by měl obstarat odborník. Tedy nejlépe psychoterapeut.

Literatura

Žádné komentáře:

Okomentovat