neděle 23. září 2012

Převedení problému na konflikt jako nástroj posílení moci


V tomto textu vycházím z dlouholetého pozorování jedné Internetové komunity a chování jejích členů. Zatímco doma mám spíše literaturu zabývající se řešením mezilidských konfliktů formou převodu na problém, níže napsaný text je o věci zcela odlišné - převádění obecných problémů na osobní konflikty (spory). 

Z ničeho vše

Z ničeho vše, tedy ze stavu, kdy nemám žádnou moc, do stavu, kdy mám skoro všechnu moc. Jo Owen, ve své knize Tři pilíře úspěšného manažera hovoří o třech způsobech získání moci:
  1. Dobře pracovat a nechat se zvolit
  2. Požádat o ni mocnější osobu
  3. Vzít si ji
Hovořím zde o komunitách, kde nedrží nikdo dominantní moc a všichni jsou si rovni, i když se vytvářejí určité úrovně správců majících určitou moc. Ti jsou ale pod dohledem komunity, a pokud by začali dělat něco nepřístojného, tak mohou o svoji pozici přijít. K tomu se dá dostat buď dobrou prací, nebo požádáním mocnější osoby - např. zakladatel projektu. Níže se budu zabývat tedy tím, jak si někdo moc vzal a jak to bylo celé jednoduché.

Jedná se vlastně o člověka, který se soustavně věnuje získávání moci. Tím, že většina členů komunity nemá o moc zájem (když už, tak jen stát se řadovým správcem), je pro takového člověka jednoduché si takovou moc vzít.

V případech získání moci formou převedení problému na konflikt jsem si všiml předpokladů na straně získatele:
  • již má určitý kredit (je to správce, má iluzivně vysoké zásluhy)
  • má kolem sebe skupinku lidí, která ho za všech okolností podporuje
  • je schopný agresivně jednat a je zdatným manipulátorem
Pozoroval jsem tedy opakovaně, že takový člověk (A) napadl jiného člena komunity (B), který řešil obecný problém komunity, nebo problém komunita versus člověk A a usilovně tlačil za pomoci svých kumpánů tento problém do úrovně osobního konfliktu. Druhá strana se nechtěla nechat a stála si za svým, poukazujíce na to, že to problém je a nikoliv konflikt. Nicméně vytrvalý tlak ve smyslu "člověk A má se mnou konflikt" začal členy komunity odrazovat - nikdo nechtěl řešit cizí konflikt. S poměru sil 10:90 jsme se tak dostali do poměru sil 90:10 a po vyčerpání daného člověka došlo v krátkém čase ke 100% převzetí moci.

Došlo tedy k tomu, že agresor A demotivoval komunitu problém řešit a nezanedbal péči o svoje spojence. Bojoval zde politický boj o moc. Nic netušící osoba B, ale nepochopila situaci a stále věc řešila jako problém - ve výsledku byla znechucena postojem komunity, která se od ní odvrátila.

Návod pro mocechtivé

Předpokladem pro rychlé získání moci je schopnost agresivně vystupovat a manipulovat lidi. Rychlé získání moci, je jednodušší v menších komunitách. Ve větších spíše stůjte v pozadí a postupně se dostaňte ke strategickým zdrojům, jako šedá eminence.

Samotný převzetí je rychlá věc, ale vyžaduje vaši trpělivou přípravu, kdy si musíte v komunitě vybudovat určitý kredit a získat, nebo ještě lépe zmanipulovat její členy, kteří pak za Vámi budou stát hlava nehlava.

Pak už si jen stačí vyhlídnout nějakého aktivního člověka, který se stará o chod komunity a který má vlastně moc, kterou mu můžete sebrat.  Zpochybněte jeho problémy, udělejte mu ostudu, uveďte své kumpány do posvátné hrůzy, že ten člověk je zlem. Prostě je toho člověka potřeba tlačit ke vzteku. Jakmile ho nahlodáte, začněte tvrdit, že se jedná o osobní konflikt, který ten člověk s Vámi má a že to členská základna nemusí řešit. Pokračujte v tlaku. Když to nevyjde jednou, zkuste to podruhé. Pokud máte pocit, že se ten člověk stává bezradným - Vaše výhra je nadosah. Sami to poznáte, že komunita "od toho dává ruce pryč". V momentě, kdy B všichni opustí, můžete ho dorazit tím, že budete živit jeho vztek. On sám pak odejde.

Jak se takové snaze bránit

A teď něco pro ty nešťastníky co se stanou obětí mocenského boje a kterým záleží na tom "dobru" komunity. Tohle jsem v praxi netestoval, ale myslím si, že to vychází z principu věci. Nebuďte slepí a rozpoznejte včas co se děje!

Musíte si všímat co se ve vaší komunitě děje. To že někomu roste kredit a získává své oddané, nemusí být ještě zarážející. Vás by to ale mělo zarazit v momentě, kdy takový člověk začne z problému dělat osobní konflikt. V tu ránu jste se totiž ocitli na bojišti mocenského boje a máte dvě možnosti. Buď bojiště opustit a přijmout roli poddaného, anebo začít bojovat. Ještě je tu možnost, že zalezete do krytu a počkáte, až se boj přežene - nicméně nepředpokládám, že jste té nátury.

V případě, že začnete bojovat, závisí to jen již na vašem důvtipu a schopnosti krotit své vlastní emoce, jestli boj vyhrajete, nebo ne. Musíte získat své bojovníky a být schopni je v boji dobře vést. Výhodou je, že můžete získat více členů komunity na svoji stranu.


Žádné komentáře:

Okomentovat