neděle 14. dubna 2013

Názvy vsí dle lidového vyprávění – Vrcovice

Dnes se pro určování původu názvů používá díla Antonína Profouse ( 1878–1953). Profous, ale často píše, že jméno vsi je odvozeno od dvorce toho a toho. To bych řek, že dělá v případě, kdy si není jistý původem názvu. Jestli znáte nějakou novější literaturu zabývající se původy názvů vsí, tak napište. Rád se poučím.

Vrcovice
Aut.: Richenza. Lic.: CC BY-SA 3.0.

Zde Profous uvádí, že se jedná o ves lidí vrčavých, vrčících (bručících). Protože se prý ale takové označení nezamlouvalo, použil se přepis Vrcovice. Historické názvy Wrczowitcz, Wrcžowicye či Wrcžovice pak obsahují onu spřežku cz, která se může vyslovovat jako č či c. Místní vyprávění ale praví:

že zde sídlil rytíř Vrcovák, kdesi nad obcí a od něj vzniklo pojmenování pro ves.

Jiný zdroj uvádí:

no a než tam postavily tu vesnici, tam bylo hradiště, kde vládnul nějakej Vrcovák.

Tenhle chlapík je dokonce historicky doložen. Pamětní farská kniha v Záhoří uvádí: Ve Vrcovicích bývalo prý sídlo rytířů z Vrcovic až do konce 16. století. Z rodu měl pocházet i jakýsi Václav z Vrcovic, který zemřel roku 1583 a měl být pochován v Praze v kostele sv. Mikuláše. Pravděpodobně dnešní barokní kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Doufejme, ale že nedošlo k záměně s Václavem z Vršovic, jestli někdo takový existoval!

Ke vsi je opět nejstarší záznam 1542, kdy jsou uvedeni již nějací usedlí, takže se nejedná o datum vzniku, které bude pravděpodobně starší.

2 komentáře:

  1. Ahoj, hezký článek. Nechceš poznatky vložit též na Wikipedii? :-) K názvům doporučuju např. obě knížky od Jaroslava Davida - Neviditelní svědkové minulosti a Smrdov, Brežněves a Rychlonožkova ulice nebo Divnopis 1 a 2 od České televize

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar, nechci to vložit na Wikipedii. To hlavní gro je primární výzkum, který tam nepatří. K tomu druhému nemám reference a dohledávat se mi je nechce. Jsou to přepisy mích asi 10 let starých poznámek. Už se k tomu nechci ani vracet. Akorát jsem to chtěl někde veřejně publikovat - a tohle mi vyšla jako nejsnažší cesta.

      Vymazat