pondělí 26. listopadu 2012

Nová dimenze lowcostového života

Kde jsou ty doby, kde se spořilo do polštáře a pak na knížku. A kde jsou ty doby, kdy jsme hledali jen lowcostové lety. Dnes se nám lowcostový život, prodírá do více a více sfér. Bohužel v ČR a možná v něčem i ve světě je toho stále málo.

Pokud cestujete

Už to nejsou jen lowcostové lety (kralovna.cz, pelikan.cz), kdy se člověk může podívat do světa i s tou troškou co má. Už jsou to i lowcostové pobyty. S couchsurfingem (couchsurfing.org) se můžete v zahraničí slušně vyspat i zadarmo. Domorodci vám jsou pak schopní poradit, kde se slušně najíst za dobrý peníz, abyste se nemuseli živit stravou ze supermarketu. Vnitrostátní dopravu lze zajistit, stopem či spolujízdou. Po památkách vás provedou gratis túry (free tours). I když je pravda, že ono to zas až tak gratis není, protože si od vás vezmou dýžko. Gratis túry tu prostě ještě chybí. Je přece možné provádět a získávat i jiné věci než peníze.

Je pravda, že jezdit do zahraničí a užívat si zadarmo, může být časově náročné. Díky krizi je ale možné trochu zaplatit a mít více času: levná letenka + levný hostel (hostelworld.com) + supermarket + gratis túry a zbudou vám peníze na to, co máte rádi a musíte za to zaplatit.

Pokud jste doma

Pokud jste doma, tak se dá také lowcostově žít. Dneska supermarkety nabízejí mnoho levného zboží. Pokud dříve pánský oblek stál několik tisíc korun, dnes se dá pořídit za necelou tisícovku (Tesco). Dopravovat je možné se spolujízdou, už je na to v ČR řada portálů. Je také možné využít cizí auto, např. v sazbě 5 Kč na km (sharujeme.cz). To je podstatně levnější než autopůjčovna. Takové služby se skrývají pod označením sharování (česky: šérování). Možná časem se bude sharovat i nářadí a podobné věci. Ono totiž věcí, na kterých bychom mohli ušetřit, je spoustu. Platíte v bance poplatky? Proč! Přejděte k elektronické bance (mBank, Fio, Zuno atd.). Potřebujete sehnat levné zboží? Vydražte ho na Aukru (aukro.cz), nebo sežeňte zdarma na nevyhazujto.cz.

Nicméně i když už je to tak zajímavé, jak píši výše, stále je to pro mě nedostačující a doufám, že to bude jednou lepší. Ušetřené peníze je pak možné využít na Vaše soukromé radovánky. Takže proč platit, když to není třeba?!

Žádné komentáře:

Okomentovat