neděle 21. dubna 2013

Povídání o kostelících I

Další část vyprávění z Písecka se týká kostelů. Ale nenechte se vyvést z míry. Nebude řeč o těch kamenných stavbách ale o kopcích, které se jmenují Kostel nebo Kostelík.

A hned na začátek Vám dám bojový úkol. Pokud se octnete v kraji, kde se nějakému kopci říká Kostelík, zeptejte se místních proč tomu tak je.


Kostelík (u Vrcovic)

Ve Vrcovicích, Vojníkově, Písku a Lázních se vypráví:

že na vrchu Kostelík se měl původně postavit kostel. Začali ho tedy stavět, ale druhého dne, když dorazili na místo, základy tam nebyly a později se našli v dnešním Záhoří. Tak začali zase znova, ale druhý den se stalo totéž. Několik dní se takhle ještě marně pokoušeli vystavět na kopci kostel, až nakonec uvolily a postavili kostel na místě, kde stojí dodnes.
Co se tohodle kostelíku týče, tak se jím zabýval i místní archeolog Jiří Fröhlich z Prácheňského muzea v Písku. Žádné důkazy pro stavbu až na pár hromad kamení prý ale nejsou. Nicméně je zajímavé, že části lesa se zde říká Zádušní les. K tomu se může vztahovat i vyprávění o malé kapličce, která se zde v lese u silnice nachází. Tato kaplička prý patřila Žákům z Vrcovic.


Vypráví se, že vždy o půlnoci se od ní vydává smuteční průvod směrem vzhůru.
Kostel sv. Michala v Záhoří. Autor: Chmee2. Licence: CC BY-SA 3.0.
 
Bavíme se zde o kostele sv. Michala v Záhoří, který vznikl přestavbou kaple v roce 1352.


Žádné komentáře:

Okomentovat